Gloeilampen doen al sinds jaar en dag dienst als primaire lichtbron in huishoudens. In de ontwikkeling van verlichting is de zuinigere spaarlamp al jaren bezig aan een opmars vanwege het lagere verbruik van de spaarlamp. Sinds een aantal jaar is daar een nieuwe concurrent bij gekomen, de LED lamp. Steeds meer huishoudens stappen over op LED verlichting en in dit artikel wordt, in samenwerking met ENW Elektrawerken, uitgelegd waarom.

Altijd beter licht

Een van de voordelen van een LED lamp is dat een LED lamp beter te dimmen is dan een gloeilamp. Een gewone gloeilamp is eigenlijk nooit te dimmen terwijl je bij een standaard LED lamp vaak op een gewone dimmer zachter gezet kan worden. Er zijn wel gloeilampen die je kunt dimmen op de markt maar die zijn een stuk duurder dan een LED lamp. Een ander voordeel is dat een LED lamp meteen zijn maximale lichtsterkte heeft bij het aanzetten van het licht. Een gloeilamp heeft even de tijd nodig om zijn maximale lichtsterkte te bereiken. Zo heb je met een LED lamp al sneller een prettiger licht in je woning, of het nu donker of licht is. Zuiniger zijn LED lampen vaak ook. Een gloeilamp is niet goed bestand tegen het vaak aan en uitknippen van de lichtschakelaar. Dit is een van de redenen dat gloeilampen minder lang mee gaan dan LED verlichting.

Comfortabel lichtpuntje

Wanneer een gloeilamp lang staat te branden kan er zoemend geluid ontstaan door onregelmatigheden in het magnetisch veld. Een LED lamp heeft een elektronische weerstand en is daardoor veel stabieler dan een gloeilamp. Een LED lamp is dan ook technisch gezien erg verschillend van een gloeilamp en gezien de voordelen is het niet verwonderlijk dat veel mensen van de dag kiezen voor LED verlichting. LED lampen zijn zuiniger, stabieler en bieden meer mogelijkheden met betrekking tot lichtsterkte. Ook voor het milieu zijn LED lampen een stuk vriendelijker dan de ouderwetse gloeilamp. Gloeilampen bevatten namelijk kwik en lood. Beide stoffen zijn giftig voor de mens en dat kan link zijn wanneer er een lamp stuk gaat. Hierbij moet wel de nuance geplaatst worden dat er in een woonhuis over het algemeen alleen kleine gloeilampen aanwezig zijn en dat de hoeveelheid kwik en lood dus ook klein is. Heb je echter je garage of zolder wellicht, TL buizen hangen dan is het een ander verhaal en moet je extra voorzichtig zijn bij het opruimen van de scherven.