Wilt u graag weten hoe u asbest kunt herkennen? Hier onder geven wij drie tips over het herkennen van asbest.

Verschillende soorten asbest worden in Nederland toegepast. Zo heb je blauw asbest (crocidoliet, bruin asbest (amosiet), grijs asbest en wit asbest (Chrysotiel).  Meestal heeft asbest een witte of grijze kleur. Asbest werd tot in de jaren tachtig toegepast als grondstof voor de bouw, bijvoorbeeld in gebouwen en woningen. Later werd bekend dat er grote risico’s vast zitten aan het gebruik van asbest. Dit kan bijvoorbeeld in een asbestdak, plafondplaten, vinyl vloerbedekking, isolatie of gevelplaten.

Eigenschappen asbestverdacht materiaal

Asbestverdacht materiaal kunt u herkennen aan één of meerdere eigenschappen:

  • grote treksterkte,
  • slijtvastheid,
  • bestand tegen hoge temperaturen en temperatuurschommelingen,
  • groot isolerend vermogen (hitte, geluid en elektriciteit),
  • bestand tegen zuren, logen en schimmels,
  • goed te verwerken met andere materialen,

Bent u zich er van bewust dat er materiaal verwerkt zit in uw huis met deze eigenschappen? Dan kan dit asbest zijn. Zolang asbest vast zit in ander materiaal hoeft dit niet gevaarlijk te zijn. Zodra de vezels vrijkomen, door bijvoorbeeld een brand of een verbouwing, wordt het een probleem. Lees de volgende tips om vast te stellen uw asbestverdacht materiaal ook echt asbest bevat.

De verschillende soorten asbest herkennen

  • Wit asbest. Ongeveer 85 procent van alle asbesthoudende toepassingen bevat dit soort asbest. U herkent wit asbest aan een witte of grijze kleur. Ook herkent u dit soort aan een gekrulde vezel, splijtbaar in de dwarsrichting
  • Bruin asbest. U herkent bruin asbest aan een naaldvormige vezel, gemakkelijk splijtbaar in de lengterichting
  • Blauw asbest. Ook blauw asbest herkent u aan een naaldvormige vezel, gemakkelijk splijtbaar in de lengterichting

Hechtgebonden en losgebonden asbest

Hechtgebonden asbest

Hechtgebonden asbest vindt u in materialen als lijm, cement, golfplaten, buizen en kit. Hechtgebonden asbest is hard. De asbestvezels worden gebruikt ter versterking van een ander materiaal.  Hoe test je dit? Tik met een schroevendraaier tegen het materiaal, het klinkt als tikken op een schoolbord. Bij beschadigingen aan het materiaal kunt u de structuur vaak wel zien.

Losgebonden asbest

Losgebonden asbest is niet ingesloten in een ander materiaal. De vezels kunnen daarom makkelijker worden verspreidt en zijn daarom gevaarlijker voor de mens. U vindt dit bijvoorbeeld in isolatiemateriaal en spuitasbest. Losgebonden asbest is zacht, met een vezelachtige structuur. met een zaklamp bekijken of uw asbestverdacht materiaal een wafel- of honinggraatstructuur op één van de zijden heeft

Zelf asbest verwijderen kan alleen als het niet kan beschadigen en er geen asbest vezels kunnen vrijkomen, in andere gevallen moet altijd door een gecertificeerd bedrijf gebeuren. Heeft u na het lezen van deze tips toch tips bij uw asbestinventarisatie? Een laboratorium kan met 100% vaststellen of er asbest aanwezig is of niet.

Bron: Van Reek Asbest