Hoe lager je komt in huis, hoe vochtiger het is. Uit de aarde komt namelijk een hoop vocht omhoog. De kelder is dan ook vaak vochtig – wat veel problemen kan opleveren, vooral in oudere woningen. Ondervind je last van het vocht in de kelder en wil je als doe-het-zelver eens aan de slag om dit probleem op te lossen, dan zijn er enkele dingen die je kunt doen. De kelderdichting is een prima doe-het-zelf-klus, die je met enige ervaring goed op kunt pakken. Hier lees je de verschillende punten waar je aan kunt werken als je de kelder zelf vochtvrij wil maken. Lijkt het je toch een lastige klus? CEI uit Hasselt neemt het graag van je over.

Het dichten van gaten en scheuren

Vocht komt natuurlijk naar binnen door de muur. Het helpt dan ook niet als de kelderwand vol gaten en scheuren zit. De eerste stap om de kelder vochtvrij te krijgen, is om alle beschadigingen weg te werken. Hierdoor kan het vocht niet zomaar meer naar binnen sijpelen. Maak de ruimte rondom de scheuren en gaten vetvrij, en breng vulmiddel aan om de gaten en scheuren te stoppen. Werk met een plamuurmes om een gladde wand te krijgen, en herhaal deze stap enkele keren. Vulmiddel krimpt namelijk nog nadat het is aangebracht: het beste idee is om grote scheuren en gaten twee of drie keer op te vullen.

Pleister de muren

Als de gaten en scheuren zijn opgevuld, is het verstandig om een laag pleister aan te brengen. Waterdichte pleister voorkomt vochtvorming in de kelder en maakt de ruimte vochtvrij. Er zijn verschillende types pleister, die geschikt zijn voor verschillende ondergronden en voor verschillende gradaties van vochtigheid. Met een brede kwast kun je de pleister aanbrengen op de muur, nadat je die zorgvuldig schoon gemaakt hebt. Breng enkele lagen aan en let op dat je geen hoeken of kleine plekken mist. Vooral de voeg met de vloer is daarbij een belangrijke plek, want hier hoopt het vocht zich vaak op.

Het behandelen van de vloer

Als de wand geen vocht meer doorlaat, moet je er ook voor zorgen dat de vloer waterdicht blijft. Het opstijgend vocht kan flink effect hebben op de vloerbedekking. Het liefste heb je natuurlijk een geheel droge vloer. Dit kun je bereiken met een speciale coating, die je als doe-het-zelver aan kunt brengen. Een zogenaamde polyurethaancoating houdt vocht tegen en zorgt ervoor dat de kelder een stuk minder vochtig wordt. Vaak is één laag al genoeg om een grote verbetering te merken. Door de coating af te stemmen op de waterdichte pleister, kun je een mooie en vochtdichte kelderruimte realiseren. Kelderdichting is dus iets dat je prima zelf kunt doen als doe-het-zelver.

Copyright: Baran Bouw.