Als doe-het-zelver kun je in huis veel klusjes uitvoeren. Wil je bijvoorbeeld meer elektriciteitspunten in je woning, dan kun je zelf een stopcontact aanleggen Hoewel je bij het werken met elektra altijd extra goed op moet letten, is dit een klus die je prima zelf kunt doen. Een stopcontact plaatsen is voor een beetje handige klusser een goed te doen – en zolang je zorgt dat er geen stroom op de groep staat, loop je weinig risico dat er iets mis gaat. Ben je benieuwd hoe je precies een stopcontact aan kunt leggen? Dan kun je hier meer lezen over hoe je precies te werk kunt gaan. Zie je het toch niet helemaal zitten om het zelf te doen? Neem dan eens contact op met Interlux uit Antwerpen. Ze helpen graag.

Houd het veilig

Het allerbelangrijkste om aan te denken als je een stopcontact wil plaatsen, is je eigen veiligheid. Het is daarom van groot belang dat je, voordat je ook maar iets anders doet, de stroom van de groep afhaalt. Schakel in de meterkast de stroom uit voordat je aan de slag gaat. Zo voorkom je (zeer) gevaarlijke situaties. Schakel de stroom pas weer in als je helemaal klaar bent met de klus: zo weet je zeker dat het niet mis kan gaan terwijl je bezig bent.

Het plaatsen van het stopcontact

Om een stopcontact te plaatsen, heb je natuurlijk een stopcontact nodig. Er zijn verschillende soorten: opbouw of inbouw, eventueel met een randaarde. Daarnaast heb je ook een striptang en een spanningszoeker nodig: zo kun je controleren of het aanleggen van het stopcontact goed gelukt is. Ga je aan de slag, dan doorloop je voor een opbouwstopcontact de volgende stappen:

 

  1. Kijk met behulp van de muurplaat waar precies de schroeven moeten komen, en boor de gaten op de juiste plek. Breng vervolgens pluggen aan en schroef de plaat van het stopcontact vast. Je wilt er daarbij natuurlijk voor zorgen dat het recht zit.

 

  1. Gebruik de stripstand om de stroomdraden de strippen (ongeveer een halve centimeter), en steek de draden in de juiste openingen. Klem ze daarbij goed vast: je wilt niet dat de draden op de een of andere manier los kunnen komen te zitten.

 

  1. Maak de juiste schakelingen. Gebruik hiervoor de handleiding van het stopcontact: hierop wordt vaak aangegeven welke draden op welke manier bevestigd moet worden. Dit is van groot belang, want als je de foute schakeling maakt zal het stopcontact natuurlijk niet werken.

 

  1. Schroef het stopcontact op de muurplaat en zet de behuizing vast. Als het goed gegaan is, heb je nu een nieuw stopcontact gemaakt. Sluit de stroom weer aan en meet met de spanningszoeker of het gelukt is. Controleer vervolgens, bijvoorbeeld met een lamp, nogmaals of het stroompunt echt werkt.

Meer informatie? Baran Bouw