Oude woningen worden vaak steeds beter geïsoleerd. Dit is gunstig voor de energierekening en beter voor het milieu. Naast dakisolatie is het isoleren van de spouwmuren de makkelijkste manier om dit te bereiken. Een nadeel hiervan is dat het vocht wat ontstaat in de woning niet meer weg kan en er vochtproblemen kunnen voorkomen.

De oorzaak van het vochtprobleem achterhalen

Het is belangrijk te realiseren dat het vocht niet is ontstaan na het isoleren van de spouwmuren, maar door het isoleren kan het nu niet meer natuurlijk de woning verlaten. Voordat er een oplossing gevonden kan worden voor het probleem moet eerst de oorzaak gevonden worden. Nu de spouwmuur goed geïsoleerd is en als er geen lekkage is kan er geen vocht van buiten naar binnen. De meest voorkomende oorzaak voor een vochtprobleem is in dit geval optrekkend vocht. Hierbij wordt er water vanuit de grond via de binnenmuren omhoog getrokken. Dit kan de muren aantasten, vochtplekken veroorzaken en condens vormen in de ruimte. Ook condensatievocht kan de oorzaak zijn van het vochtprobleem. Dit komt vaak voor in de slaapkamer op een bovenverdieping waar veel lichaamsvocht aanwezig is of in de keuken na het koken.

Oplossingen voor het vochtprobleem

Als grondvocht na het isoleren van de spouwmuren de oorzaak is van uw vochtprobleem zijn er twee oplossingen. De eerste is het injecteren van de muren met een speciale gel. Hierbij worden er kleine gaatjes geboord in de binnen- of buitenmuren waarin een waterbestendige vloeistof wordt gespoten. Dit voorkomt dat het vocht uit de grond verder omhoog wordt gezogen en zorgt er dus voor dat de binnenmuren niet meer vochtig zullen zijn. De tweede optie is toe te passen bij totaalrenovaties; het onderkappen van de muren. De volledige woning wordt voorzichtig opgetild om een vochtwerende laag aan te brengen. De oplossing voor condensatievocht is het beter ventileren van de woning. Dit kunt u doen door natuurlijke ventilatie (ramen en deuren) of het aanleggen van een ventilatiesysteem.

Vochtprobleem van de buitenmuren

Na het isoleren van de spouwmuren kan het ook voorkomen dat de buitenmuren veel vocht vasthouden. Dit komt door de verminderde luchtcirculatie en kan resulteren in het barsten van bakstenen als het vriest. Om dit tegen te gaan kunt u kiezen voor vochtregulerende isolatie als EPS-parels. Ook kunt u bij het isoleren van de spouwmuren de buitenzijde van het huis impregneren met een vochtafstotende laag. Dit voorkomt het vasthouden van water en dus eventuele vochtschade.

Meer weten over spouwmuurisolatie? Isolatie Expres uit Breda staat voor u klaar.